Juletræer: En smukt dekoreret julehistorie


En af de faste ting vi gør når julen rammer os, er selvfølgelig… at pynte juletræ! For mange familier er det en tradition allerede omkring første søndag i advent, at tage ud og finde det perfekte juletræ (eller finder plastikjuletræet frem) og pynter det.

Sådan er historien for nogle, for andre skal juletræet først pyntes selve juleaftensdag, og det er (heldigvis) helt frivilligt, hvilken tradition, du følger. For mig selv gælder det, at vi typisk pynter juletræet en uges tid inden juleaften, men det må ikke tændes får på selve aftenen.

Juletræerne er så fasttømret en tradition for os, og reelt en kulturstøttepille, at de færreste vil undvære den. Men hvordan blev juletræet egentlig så stor en del af juleoplevelse?

Familie ved juletræet

Historien om juletræet

Det første juletræstraditioner havde faktisk ikke engang religiøse forbindelser. I gammel tid ærede mennesket de eviggrønne træer, der forblev grønne hele vinteren. Det gjorde de ved at ophænge fyrre- og grangrene over døre og vinduer, for at bortjage hekse, spøgelser og sygdomme. Den eviggrønne egenskab blev tilskrevet magiske evner, som var meget normalt dengang.

Juletræer blev også brugt i forbindelse med fejringen af vintersolhverv, der hyldes den dag, hvor dagen er kortest og natten er længst. De eviggrønne grene skulle minde folk om alt det grønne, der vokser op igen efter vinteren, og dermed fungere som et symbol på håb og det kommende forår.

Juletræet kom fra Tyskland

Idéen med at dekorere et træ til jul stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor de hængte puttede frugter og nødder på træerne udenfor, når bladene faldt af – af selvsamme årsag, nemlig at tyskerne også ville symbolisere forårets snarlige komme. Det allerførste juletræ vi kender fra historiske kilder, stod i Freiburg, hvor en bager hængte slik på det – helt tilbage i starten af 1500-tallet.

Farverige julekugler på juletræ

I 1605 fandt nogen på, at tage en fyrretræ indenfor, og dekorere det med papirroser, lys, nødder og frugt. Det var en banebrydende idé, der for alvor tog fart og spredte sig hastigt gennem hele Tyskland.

Traditionen kom også til Danmark, hvor vi hører om det første juletræ helt oppe i 1808, og i 1811 ser vi det første juletræ i København. Det blev opstillet hos doktor Lehmans I Ny Kongensgade, hvor han boede sammen med sin hustru Frederikke, og søn Orla (Ja, dén Orla Lehmann)

Julepynt på juletræ

Og som med alt andet i vores samfund, blev også juletræerne en dag kommercialiserede. Den dag fandt en mand ved navn Mark Carr på, at man da kunne handle med juletræer (forud for det havde de fleste hentet deres eget træ i skoven). Han fældede fyr og gran i sit lokalområde, fragtede dem til New York, lejede en stadeplads, og begyndte at sælge træerne. Prisen var afhængig af træets størrelse – fuldstændig på samme måde som vi gør i dag.

Med grobund for juletræer som handelsvare, blev træerne endnu mere udbredte. Og så er vi endda slet ikke nået til julegaver endnu…

Julegaver

Typer af juletræer

Der er en del forskellige typer af træer, der kan bruges som juletræer. De mest typiske i Danmark er dog Normannsgran og rødgran, der klart er de mest benyttede.

  • Normannsgran – er europas mest populære juletræ, og kurven er for opadgående. Dels er det fordi kvaliteten og tilgængeligheden af Normannsgranen i især Nordeurope er i top, men nok mest af alt fordi denne type juletræ sjældent smider sine nåle efter det er fældet, samt at nålene er relativt bløde, og ikke virker stikkende.
  • Rødgran – det mest udbredte skovtræ i Danmark, og dermed også billigt. Det er smukt og harmonisk at kigge på (hvis groforholdende har været fornuftige) men det smider nålene kort tid efter fældning, og nålene opleves stive og stikkende.
Juletræ I stue

Ja, og så er der jo de kunstige træer. Det kunstige træ stammer (også!) fra Tyskland, og kan dateres tilbage til 1800-tallet. Og hvorfor begyndte de at producere kunstige træer, spørger du? Såmænd fordi de kunne konstatere, at rigtige juletræer (altså dem der blev plantet med henblik på salg til jul et par år efter) var ødelæggende for den naturligt forekommende træpopulation. Så det var simpelthen miljøhensyn.

De første, kunstige juletræer blev udfærdiget af gåsefjer, men senere begyndte en producent af toiletbørster at producere kunstige juletræer, baseret på deres eksisterende produktion.

Kunstige træer er generelt blevet set ned på, meget ofte fordi kvaliteten og udseendet lod meget tilbage at ønske, men i de senere år er producenterne blevet dygtigere, og de kan nu lave træer der er meget mere virkelighedstro. Samtidig – med klimaforandringernes meget større synlighed og påvirkning af vores hverdag og holdninger – er vi som forbrugere også blevet mere bevidste om problemet med brug og smid væk-tankegangen, og derfor er mængden af kunstige juletræer, solgt i detailhandlen, også på vej op.

Kvinde pynter et juletræ

Juletræer er en fantastisk måde at holde traditioner i hævd, både familiemæssige, religiøse og kulturelle. Der er forskellige måder man pynter træerne rundt om i verden, og selvfølgelig også stor variation bare i de enkelte lande. Her er blot nogle få eksempler:

  • Brasilien – Grantræerne pyntes med klumper af bomuld, for at ligne sne.
  • Kina – Det er fåtallet der fejrer jul i Kina, men de der gør, pynter træet med papirguirlander, blomster og lanterner.
  • Ukraine – Det er normalt at pynte træet med farverige edderkoppespind og edderkopper, der betyder held. Traditionen stammer fra et eventyr om et edderkoppespind, der blev til guld julemorgen.
  • Australien – her falder julen om sommeren, så de benytter ofte skaller og andre ting fra stranden, til at pynte træet.
Juletræ efterladt i sneen

Leave a Reply